JEŽEK PŘEMÝŠLIVÝJEŽEK BEZ KLECE

1.12.2001:
DOD neboli Den otevřených dveří. Celé dopoledne vysvětlování, měl jsem papulu vyžvaněnou do mrtva. Po obědě lehký odpočinek a pak odjezd s D.K. na mariášek. Moc se nedařilo, fungoval jsem za kavku (to je ten, co platí). Mimo jiné, D.K. zvládnul cestu z Ledče do Prahy-Ořech za 49 minut! Znám lepší metody smrti, než se rozmáznout na dálnici.

2.12.2001:
Ráno D.K. vytáhl z kufříku jeho oblíbený ALTEST (to jsou ty trubičky, do kterých se funí většinou za přítomnosti bdělého policisty), otestoval svoji hladinku, chvilku něco nespokojeně brblal o pomalém metabolismu a vyrazili jsme směr domov. Tentokrát cesta trvala dvakrát déle, bobříka odvahy jsme si splnili den předtím.

3.12.2001:
V několika posledních týdnech honím na všech možných počítačích všelijaké druhy virů. Jde jednak o nekázeň uživatelů (prohlížejí kdeco), zároveň se ale zvětšuje prohnanost autorů a jejich virů. Asi se blíží doba, kdy viry ochromí celý internet a nikdo nebude využívat elektronickou poštu. Musím se ptát, co žene autory těchto destruktivních prográmků k tomu, aby ničili a ničili? Pokud se hodně brzo nenajde nějaká opravdu účinná ochrana, nemá celosvětová síť budoucnost. A to by byla škoda.

4.12.2001:
Dokážete si představit situaci, kdy učíte učitelky? A ještě k tomu ze základní školy? Měl jsem tu možnost vyzkoušet, jak to dopadne. Pohoda. Učitelky vstřícné, poddajné, nezlobily. Šmrdlaly myší a bouchaly do klávesnice jako o život, šlo jim to pěkně od ruky. Jsem zvědav na další pokračování.

Vsuvka:
TRAMTADADÁ!!!! Dnes se Ježek bez klece dožívá ve zdraví 1 roku života. Měl přibližně 800 přístupů, což znamená průměrně skoro 3 přístupy denně. Ze začátku jsem doufal, že se na tu mojí snůšku blábolů alespoň občas někdo podívá, takový úspěch mě hřeje. Děkuji vám všem, kteří čtete tyto deníčky, polemizujete o nich se mnou, souhlasíte, nesouhlasíte, jste potěšeni, naštvali jste se. Jiné už to nebude, snad Ježeček přežije další rok. Díky.


5.12.2001:
Tak nám zase bloudí čerti, andělé a Mikuláši po ulicích, straší malé děti a shánějí něco na zahřátí. Asi se mi to jenom zdá, ale původní duch tohoto svátku už trošku vyprchal, dnes je to trochu jinde. Ale stejným způsobem mění význam vánoce a velikonoce. Do původního stavu se to už asi nevrátí.

6.12.2001:
Bum a je to tady! Sníh! O sousedovi s hrablem nebylo celý rok ani vidu, ani slechu, teď zase vystrčil růžky a drandí po chodníku. Zase můžu na pár měsíců vypnout budíka. Asi to netuší, ale dráždí hada bosou nohou!
Odpoledne účast na nějaké konferenci, poté firemní bašta. J.K. se ještě žádného rautu neúčastnil, zprvu se ostýchal, pak už ne a ke konci jsme ho museli nutit k nastoupení do auta. Bojoval s námi s poznámkami o prázdném místu v žaludku a nepropláchnutých ledvinách.

7.12.2001:
Znáte dny, kdy na co sáhnete, to se vám daří? Tak dnes jsem to zažil! Neuvěřitelná pohoda. Věci, které normálně trvají 2 hodiny se za 20 minut vyřešily, průšvihy hrozící na obzoru se znenadání rozplynuly a to trvalo až do večera. Pořád jsem přemýšlel, kdy se stane něco hrozného, nepřišlo to.
Po delší době se k nám na Vrchovinu vrátil z jižních krajin A.Č. Jeho žízeň by mu leckterý velbloud záviděl a prsty ho na karty svrběly za dva rohy. Podvolili jsme se a s J.M. jsme mu poskytli restaurační útěchu v hojné míře.

8.12.2001:
Tak prý válka v Afgánistánu končí. Noviny plné frází a výkřiků typu "Poslední bašta Talibanu" a "Americký voják - hrdina". A už se hovoří o další zemi, kterou si Amerika vybrala pro válčení. Zaslechl jsem cosi o Africe. Kdy dojde řada na nás?

9.12.2001:
Venca Klaus si dovolil v zahraničí něco říci proti Evropské unii. Okamžitě se televizní i novinoví komentátoři zhrozili a začali brečet, že nás tam nevezmou, pokud je budeme kritizovat, že bude špatně, ba ještě hůř. Proč se chtějí dostat těm z EU až do žaludku, ovšem z druhé strany? A vůbec, do organizace, která nesnese kritiku, se mi vůbec nechce!

10.12.2001:
A zase trocha reklamy: Koukněte se na film Shrek, je báječný. Kompletně dělaný počítačem, namluvený výtečnými herci (v originále). Předělaná pohádka s hodně překvapivým koncem. Vhodné i pro děti libovolného věku, musí ale umět číst, neb film jest s titulky.

11.12.2001:
Zahrál jsem si šachy s jedním pubertálním chlapcem. Hodnota jeho ELO bodů se blížila nominální hodnotě mé výplaty. Vyloženě se nudil a několikrát za sebou mi vyprášil kožich v několika tazích. Další šachista, který měl dobře cinknuté figurky!

12.12.2001:
Delší debata s lidmi o deset let mladšími na téma "sametová revoluce" (název "plyšák" je příhodnější). Je zajímavé, jak tito relativní mladíci pohlížejí idealisticky na tento převrat. V roce 89 ještě nebyli schopni vývoj pochopit, museli by prožít dobu deset let předtím, aby pochopili vztahy, dobu, pozice a lidi. Málokdo si vzpomene na napěchované Němce v ambasádě, situaci v Rusku (pardon, v SSSR), v Polsku, Maďarsku ... Že něco přijde docházelo i největším pitomcům. V komunistických špičkách nebyli jenom samí imbecilové, docházet jim to muselo taky, včas se uklidili a nechali zvolit magory (viz. Jakeš). A nikomu se nic nestalo, Štěpán je světlá vyjímka. Nebylo to vše dobře naplánováno? Za kterým bukem se teď smějí?

13.12.2001:
Přišel mráz (ani z Kremlu, ani Děda, ale ten přírodní). Ale řádný. Naštěstí přicházel plíživě, skoková změna by byla horší. Vzpomínáte na rok 1978, kdy v noci z 31.12. na 1.1. klesla teplota z +5 na -32? A na následné uhelné prázdniny? To byl jeden z mých světlejších okamžiků v jinak šedivém toku dětství.
Tak nějak mi v posledních letech připadá, že je to počasí čím dál tím horší (možná je to jen dojem a je to tím, že stárnu a blbnu). Záplavy, v létě zima, v zimě teplo ... Matka Příroda se začíná bránit. Jen aby se nerozhodla nás vyhladit!
Jakýsi pan M. se rozhodl odkoupit dluh ODA, poslat ji následně do konkurzu a tím ji zlikvidovat. Za 68 melounů pěkná odplata za to, že se k němu chovali špatně v nějakých volbách. Nemá ČSSD taky nějaký dluh? A ptám se: Proč se dluhy politických stran nesplácejí a banky nereagují? Já dlužit 68 melounů, tak už dávno bručím na Borech a hraju karty s Kájínkem. A jestli nedohráli, hrají dodnes.

Tuto část Ježka píši se značným zpožděním, onemocněl notebook a musel do opravy. Omluvte drobné časové nesrovnalosti.

14.12.2001:
A opět posezení na M. v rámci zakončení pracovního roku. Chyběla L.T. a její roztomilé invektivy, musela stačit Š.V. Ani jsem se nerozkoukal a už byl konec. Půlnoční přesun ke K., smutně a zmrzle tam seděl J.M. a J.V. Dal jsem si grog na zahřátí a mazal domů.

15.12.2001:
Na stránky Ježečka se chtěl nabourat hacker. Vzhledem k tomu, že na mých stránkách není nic důležitého, nevím, jestli mu (jim) ta práce stála za to. Způsobil jedině to, že mi chodila pouze půlka pošty a pak už vůbec nic.

18.12.2001:
Vskočila na mne zákeřná nemoc, po delší době návštěva lékaře. Čekárna prázdná, dovnitř jsem šel s pocitem, že se to za dva dny spraví. Po rozmluvě s lékařem jsem se začal cítit opravdu nemocný. S receptem do lékárny, tolik prášků jsem asi v životě pohromadě neviděl. Doma nemocný syn, celý zbytek dne válčení s tanky.

19.12.2001:
Marodění doma je hrozná věc. Upřímně jsem se nudil, i na tu televizi jsem se koukal. A začalo mě to posléze zajímat. Dopolední vysílání je úžasná masáž mozků důchodců a mamin doma s malým dítětem. Reklamy na plíny, prací prostředky, atd. Hrůza. Dokonce jsem se odhodlal i na pořad s trošku erotickým názvem "Sama doma". Doporučuju někdy shlédnout. Propletenec feministických keců s návody, jak se dobře starat o domácnost a o mužíčka. A tlachání tlustých bab, samý Moby Dick.

21.12.2001:
Nemoc za mnou, večerní posezení jsem ale pojal nealkoholicky. Obsluhy u K. na mě koukala jak na blázna. Chtěl jsem totiž půllitr džusíčku napůl s vodou. Reputaci jsem napravil až posléze objednávkou grogu. Opakování této dvojkombinace bylo docela příjemné.

22.12.2001:
Vytáhl mě P.S. opět do restauračního zařízení, tentokrát k M. Zase jsem si dal oblíbenou dvojkombinaci z předchozího dne, zase jsem byl za blbce. Sakra, to musí člověk pořád pít jenom to pivo?
P.S. si k jídlu dal ostrou omáčku. Ochutnal, zbrunátněl, prskal a začal vypadat jako rozvášněný Soptík v kečupu.

23.12.2001:
Příprava na Ježicha. Copak asi letos naježí?

24.12.2001:
Heavenly night, heavenly night, .... Z dárečků prozradím jeden - dostal jsem puclíky, 1000 kousků, heč! Hned jsem začal skládat.

25.12.2001:
A skládám a skládám a skládám. A ve volném čase zase skládám.

26.12.2001:
Je to divné, ale pořád skládám.

27.12.2001:
Pěna u pusy, příbuzenstvo pomáhá, doskládali jsme. Chybí nám jeden kousek. To fakt naštve!

28.12.2001:
Našel jsem chybějící kousek! Nevím jak, ale emigroval ode mne o tři kilometry dál k mé matce. Jak se tam dostal, to je záhada. Případ pro Máldra a Skálovou.
Nad složeným obrazcem koumám, co s ním. Když ho rozházím, tak už to nikdy nikdo nedá dohromady. A vyzrál jsem na to! S pomocí skla a stolu jsem obrazec otočil a rafinovaně zezadu očísloval jednotlivé kousky. A teď chvilka machrování: Umím to složit za necelou hodinu!

29.12.2001:
Malinkatý předsilvestrovský turnájek v šipkách. Průběh celkem klidný, výsledky strašné. Byl jsem totiž tak přetrénovaný, že jsem podlehl i vyloženým outsiderům. Alespoň jsem neskončil poslední, M.H. mě zachránil. Poté přesun k B., opět důstojný průběh. Džusíček jsem již opustil.

30.12.2001:
Politici nám (občanům) ke konci roku houfně přejí nějaké to štěstí a zdraví a tváří se všelijak. Nevím, nevím, ale nepřipadá mi to moc upřímné. Holt zase budou volby, je potřeba namazat trochu medu na huby. Prý bude líp. Samozřejmě s nimi ve vedoucích pozicích. Padá na mě skepse.

31.12.2001:
Dobrovolně jsem se pasoval do úlohy řidiče. Odvozil jsem bandu lidí do D.K. na silvestrovskou veselici a jal se napájet indiánským tonikem. Později jsem přešel na dietní džusík (fakt na něm bylo napsáno 0 kalorií!!!). Už to byl můj několikátý nealkoholický Silvestr a začíná se mi to čím dál více líbit. Je zajímavé sledovat, jak lidé kolem postupem času ztrácejí kontůry. Kapela byla skvělá, nálada taktéž, prostě super. Ve čtyři ráno jsem opět všechny odvozil domů a v pět postýlka. Dal jsem si jako obvykle novoroční předsevzetí: Nepřestanu kouřit. Zatím ho dlouhodobě bez problémů plním.

Přeji Vám všem, kteří čtete tyto stránky, abyste se měli v dalším roce minimálně tak, jako letos a možná ještě trochu lépe. Bohatněte, tloustněte, milujte a vůbec dělejte věci, které máte rádi. P.F. 2002 (jestlipak víte, co to P.F. znamená?)