KDO SEM HODIL TU ŠLUPKU?JEŽEK BEZ KLECE

1.5.2002:
Doohřáli jsme kýtu zbylou z čarodějnic (nebylo toho mnoho), dopili pivo (bylo ho ještě míň) a začali jsme pracovat na akváriu. Jeden těžil písek, druhý lovil kameny, třetí zase sušil a já to řídil. Distribuce práce proběhla výtečně, žádná na mě nezbyla. Kolem poledne leh a dvouhodinová výdrž, pak odjezd domů a trocha práce. Večer jsem se šel podívat za R.D. k M., popil jsem trochu nealkoholických nápojů, odvezl ji domů a spokojeně šel spinkat. Kvalitně oslavený svátek práce.

2.5.2002:
Zakoupili jsme program, který se sice jmenuje Network Monitor, já mu ale říkám Velký Bratr. Sleduje totiž komunikaci v naší síti a eviduje: jaké stránky kdo navštívil na internetu, jakou poštu odeslal, jakou poštu přijal, kdy a co na síti páchal, atd. Dokonce ukládá i vzhled stránek a co na nich bylo! Pěkný bič na rozverné zaměstnance, totální ztráta anonymity! Jsem z něj nadšen.

3.5.2002:
Školil jsem jakousi skupinu na komunikaci v síti, druhou polovinu školil J.Š. Vzhledem k tomu, že školil na počítačích poprvé, hovořil moc rychle a nešťastní uživatelé nestíhali, ačkoli měli myši rozžhavené doruda. Spokojeně jsem seděl, na jedno ouško poslouchal a hrál u toho Freecella. Po skončení měl J.Š. stejnou barvu jako ty myši.
Večer jsem si dojel k J.P. pro rybičky a provizorně jsem je umístil do prázdného akvária.

4.5.2002:
Zapojoval jsem akvárium. Vzhledem k tomu, že jsem u toho sledoval Star Wars, trvalo to neuvěřitelně dlouho. Konečným výsledkem je docela ucházející a dokonce funkční akvárium. Jen ty rybky se tam honěj bez jediné známky vděčnosti. Jediná věc, která je vzruší, je krmení. Proradní poťouchlíci! Pokoušel jsem se je spočítat, ne a ne se seřadit do dvojstupu. Bude to chtít delší drezůru.

5.5.2002:
Několik hodin jsem testoval Velkého Bratra. Umí opravdu vše, co jsem si představoval. Hned, jak jsem rozhlásil jeho možnosti, spadla komunikace našeho internetového serveru na čtvrtinu. Psychologický dopad jako hrom! Lze ho nainstalovat i na sólo počítač doma, nenápadně zapisuje vše do logu. Můžete pak sledovat, co vaši blízcí páchají na internetu.

6.5.2002:
Narazil jsem na reportáž o Miss mokré tričko. Relativně mě to naprudilo. Všechny soutěže o všelijaké Miss jsou slabomyslné, jen se dostat na veřejnost. Dívčiny s průměrným inteligenčním kvocientem zapařeného sena, mající to štěstí, že narostly podle současného vkusu, se chtějí dostat od učebnic nebo zapoceného chlípného šéfa do světa peněz. Proč je na soutěži Miss i část, kde musí dívky mluvit, nechápu. Vždyť to po nich nikdo nechce. A na fotkách inteligence vidět není. Ještě chybí Miss Špinavý Trencle a Miss Vlk a Vlčice (porota- lékaři).

7.5.2002:
Večerní hokej. Celý den jsem dělal škarohlída a sejčkoval jsem, že naši vypadnou se slovanským bratrem. Bohužel jsem měl pravdu. Teď mi kdekdo nadává, že jsem to přivolal. Jako bych měl tu moc (a nebo že bych ji měl?!).

8.5.2002:
Dělal jsem pořádek ve videokazetách, zapisoval jsem, co je na které nahráno, kdy to začíná a kdy končí. Popsal jsem jich ale jenom šest, na každé mě nějaký film zaujal a musel jsem ho dokoukat. To byla makačka!
Chystal jsem se také po delším odkládání přimontovat žaluzie na okna. Připravil jsem si poctivě kdejaký nástroj, pak jsem však zjistil, že buď mám velké žaluzie nebo malá okna. Zase jsem všechno sbalil a vrátil se k videu.
Večer Matrix, originální zvuk je podstatně lepší než český dabing. Občas nejsou titulky k zahození. Železný ředitel tvrdí, že mu titulky zmenšují koláč. Asi má pravdu, kazí tím ale film.

9.5.2002:
Nechtěl jsem se dlouho pouštět do politiky, teď ale musím. Budou volby, poslanci odcházejí. Stihli několik důležitých věcí: Zvýšit si platy (z 33 tisíc na 46 tisíc), přiklepli si byty v Nerudovce, utratit zbytečně spoustu státních peněz. Bohužel několik důležitých věcí nestihli: Poslanecká sněmovna nemá multikino a solárium, rekreační středisko v Alpách taky hned tak nebude, nezvládli nárůst cen v parlamentní restauraci (prý becherovka překonala psychologickou hranici 12 korun), atd. Snad se bude příští parlament více snažit.

10.5.2002:
Kupoval jsem synkovi kolo, to staré se už nenápadně přesunulo do kategorie "šrot". Prodavač poradil, my koupili, celé to trvalo pět minut. Po přesunu do B. synek začal kolo testovat, dal jsem mu na první karambol hodinu. Normu splnil na 200 procent.
Večer jsme si chtěli s A.Č. zahrát kulečník, všude obsazeno, ukecali jsme jednu partu na dvě hry. Skončilo to nespravedlivou remízou (měl jsem prohrát), pak přesun do hajan.

11.5.2002:
Účastnil jsem se prvního srazu ze základní školy po dvaceti letech. Sešla se necelá dvacka bývalých spolubojovníků. Původní předpoklad, že na sebe budeme koukat a mlčet, se nesplnil. Poznal jsem všechny, i jména se vybavila (byl jsem na tom lépe než někteří jiní). Dobrá večeře a breptali jsme do půlnoci. Nakonec jsme se dohodli, že srazy budeme opakovat častěji než jednou za dvacet let.

12.5.2002:
Tak nám parlament rozhodl, že chce vojenská letadla. Já osobně si myslím, že mít tak mohutnou armádu, jako máme teď, je zbytečné. Stačila by taková menší domobrana, na zbytek přece máme národy-kamarády (i když vzpomínka na Mnichov je drsná). Vyhazovat miliardy za letadla je přepych.
Když už píšu o armádě: Všimli jste si, jak si ministr Trdík oblíbil Ledeč a okolí? Je tu pečenej vařenej. Zkrátka - volby na krku. Zdali se ho už někdo zeptal, proč socdemáci pro Ledeč nehlasovali ve sněmovně? To by mu asi upadla sanice. A zajímalo by mě, jak by se z toho vykecal.

13.5.2002:
Vytáhl jsem kolo ze sklepa, zkontroloval, nafouknul a vyrazil na první jarní jízdu. Nejel jsem moc daleko a dlouho, byla to spíše manifestační jízda, aby si tělo zvyklo (obzvlášť sedací část). Chci vzdálenost pravidelně prodlužovat, abych zase mohl vyrážet za P.D. do Z. a dát si s ním v polovině cesty pivo. Budu jezdit zásadně po vedlejších, před dvěma roky mě totiž na hlavní silnici do H. střelil nějaký rošťák vzduchovkou z jedoucího auta do zad. Naštěstí mě trefil do opasku ledvinky, takže díra nebyla v zádech ale v opasku. Když jsem padal do příkopa, stihl jsem si všimnout, že pražské auto je plné vysmátých imbecilů. Typické.

14.5.2002:
Tak jsem se vrátil do svých mladých programátorských let a řešil jsem nějakou matematiku. Gaussova eliminační metoda se už trošku vykouřila z hlavy, opětovné vymýšlení byl těžký myšlenkový porod. I integrály na deset desetinných míst se klubaly těžko. A pořád ještě nevím, co je to zbytek po dělení polynomu.

15.5.2002:
Zúčastnil jsem se takové malé exkurzičky do skláren. Nejdřív nás vzali k pecím, skláři foukali jako o život. Jejich tváře-torny by jim křeček záviděl. Celkově to připomínalo středověk, žádná mechanizace nebo technika. Pak jsme viděli kresličky, které celý den čmárali na sklo tvary, aby brusiči věděli, kde brousit. Ve vedlejší místnosti jsme politovali brusiče a byl konec. Tolik skla pohromadě už asi v životě neuvidím. Zaujalo mě, že foukači fasují k práci pivo. Nedalo by se to prosadit i v jiných povoláních?

16.5.2002:
Prý je sexuálně nejpřitažlivější povolání zdravotní sestřičky a hasiče (zkoumáno na vzorku 1000 lidí). Že bych obnovil své členství v Červeném kříži a u dobrovolných hasičů?

18.5.2002:
Volal D.K., prý se k nám chystá, přijede na kole. Budiž. Vyrazil ve dvě odpoledne, bohužel bylo po cestě několik hospod, těch 22 kilometrů mu trvalo 3 hodiny. Chvilku jsme poseděli, pak si D.K. zavolal odvoz, naložil kolo a odfrčel.

20.-23.5.2002:
Účastnil jsem se takové veselé taškařice v H. (někteří tomu říkají maturita). Devět hodin denně jsem seděl na symbolicky polstrované židli a poslouchal nesmysly. Jediným osvěžením byl dějepisec, přesvědčený monarchista (v učebně mu místo Vendy Havla visí císař Franc Josef). Přesvědčoval mne o tom, že monarchie bylo poslední normální státní zřízení u nás a kdyby zůstala zachována, frčeli bychom dnes v mercedesech po dálnici směrem do Vídně. Asi má pravdu. Jeho neortodoxní vyučovací metody naznačovalo i jeho familiérní oslovování slavných: Béďa Jedna z Falcu (Fridrich I. Falcký), Jéňa Žižků, planoucí Husí pochodeň, atd. Zaujalo i vysvětlení, proč byla průmyslová revoluce nejdříve v Anglii: "V Anglii se kouřilo z továrních komínů hodně, u nás málo a v Rusko netušili, co to komín je!". Napájeli mě tam chemickou limonádou, mám všechny trubky rozežrané kyselinami. Zkrátka: Bylo to pěkné, ale už to nechci nikdy zažít!

24.5.2002:
Byl jsem ukecán a dovlečen na maturitní večírek. Dostavil jsem se relativně pozdě, což znamenalo již vysoký obsah alkoholu v krvi přítomných. Odmítl jsem výzvu k dohnání hladinky, chvilku jsem pobyl a odkráčel domů.

25.5.2002:
Celý den jsem stavěl lunapark. Ne, ke kolotočářům jsem se nedal, je to počítačová hra. Děti mi radily a napovídaly, já jsem se staral o návštěvníky, aby byli spokojení, napapaní a vyčůraní. Už dlouho mě žádná hra tak nazaujala.

26.5.2002:
Máte-li rádi šachy, zkuste sachy.bonusweb.cz. Dá se tam hrát s počítačem i s živým protivníkem. Dostanete přidělené ELO body a pak hrajete. Pozor, i hra s počítačem vám mění ELO body! Hrál jsem tam několik dobrých partií.

27.5.2002:
Četl jsem smlouvy, které dává Autocont společně s Telecomem podepsat školám v rámci projektu Internet do škol (idiotská zkratka - INDOŠ). Ve zkratce: "My dodáme počítače, síť, připojení na internet a tiskárnu, vy dodáte místnost, elektriku a nábytek. My to nainstalujeme a budeme spravovat, vy to budete používat a nebudete se v tom hrabat. Během tří let vás zadarmo namlsáme a pak vám to sebereme nebo vás těžce finančně odřeme." Byl jsem z toho na mrtvici. A dorazila mě větička, že škola musí poskytnou 2 m2 plochy na zdi, aby tam GD (generální dodavatel, čti Autocont) umístil své informace. Co, kromě reklamy, tam bude asi dávat? Nic! Masáž prcků od ranných let.

28.5.2002:
Jeden drsný fórek: Víte, co je to totální destrukce? Když malomocný dostane epileptický záchvat!

29.5.2002:
Vynalezl jsem skvělou metodu vyřizování papírů: Štosuju je na hromádku, vyřizuji jen ty, které někdo urguje a když hromádka dosáhne tloušťky několika dílů naučného slovníku, vyhodím všechny, které jsou starší než měsíc. Když nebylo třeba je vyřídit za měsíc, není je už potřeba vyřizovat vůbec. Zatím to funguje bezvadně. Největší radost ze mě mají ve sběrných surovinách.

30.5.2002:
Programoval jsem analogové hodiny (trošku ze zájmu, trošku ze slibu). Musel jsem si zopakovat goniometrické funkce (to není žádná sprosťárna, to jsou siny, cosiny a jim podobné potvory). Vše krásně fungovalo, maličkou vadu to ale mělo - hodiny šly pozpátku! Už asi patnáct let mě zajímá, který vůl vymyslel počátek souřadnic na monitoru v levém HORNÍM rohu! Zasloužil by si Nobelovu cenu. Praštit ho s ní po makovici. Trošku jsem si zanadával a předělal jsem to.

31.5.2002:
Stavil jsem se na hodinku u I.A., J.V. u ní slavila kulatiny. Pokecal jsem, sežral vše, co bylo kolem červené (papričky, rajčata, když to I.A. viděla, začala schovávat pelargonie) a odfrčel jsem do Č.B. Po cestě jsem porušil skoro všechny dopravní předpisy, čekám nějakou fotečku od bdělých policistů. Večer jsem s A.Č. a V.J. pohráli mariáš, nebýt malého pochodového cvičení po Č.B., byl by to skvělý večer.