JÁ JSEM MAAAAALÝ SLUUUŠŇÁÁÁČEK, ....JEŽEK BEZ KLECE

1.1.2003:
Návrat domů, spokojenost. Zbytek dne válení (kéž by platilo "Jak na Nový rok, tak po celý rok"!).

2.1.2003:
Všichni rodiče snad koupili svým ratolestem k vánocům volant k počítači. Tolik různých typů snad už nikdy za jeden den neuvidím. A přitom je to tak blbej dárek - za chvilku se omrzí a pak už jen překáží a zabírá místo.

3.1.2003:
T-Mobile od února zdražuje! A o dost! Holt musí sehnat skinhedovi Agasimu a postarší Grófce na kapesné. A k tomu ještě znepřístupní bezplatné SMS z internetu. Na to, že SMS běží po servisních kanálech a nezatěžují síť, byly pekelně drahé a teď budou ještě dražší. Chudáci teenageři, zase budou mít hlouběji do kapsy.

4.-5.1.2003:
Instaluji počítače v práci. 19 kousků najednou. Ford by měl radost, použil jsem jeho metodu pásové výroby. Ale stejně mi nakonec bzučelo v hlavě.

6.1.2003:
Š.V. mě ukecala, abych se stavil, prý SÁM OD SEBE přestal jít internet. Po příchodu z ní opatrně vypadlo, že se to pokusila spravit sama. Spravování spočívalo v tom, že odinstalovala modem (pro laiky: to je něco takového, jakoby jste při poruše auta vyndali a vyhodili motor a spoléhali se na to, že to bez něj půjde taky). Vyžadoval jsem na ní instalační CD, uklidila ho ale tak pečlivě, že už ho nenašla. Vypadl jsem s pocitem marnosti.

7.1.2003:
Vyprávěl mi M.S. o svých problémech s autem. Vždy, když ho nechá zaparkované delší dobu před vchodem do baráku, začnou mu k němu lidé přihazovat staré hrnce, matrace a spotřebiče. Kdo znáte jeho žlutého ďábla, nedivíte se.

8.1.2003:
Po svých nehezkých zkušenostech z ledečského kina jsem napsal článek pro Šepťák. Nechci kritizovat pana Pražáka, vedení Informačního centra nebo město, jen jsem tak konstatoval a posoudil návštěvu kina ze svého hlediska. Nápravy se asi jen tak nedočkáme, pravděpodobně kino skoná přirozenou cestou. Je to škoda, kdo pamatujete lepší časy, držte minutu ticha.

9.1.2003:
Upadl jsem v nemilost u kolegy J.T. Vzhledem k tomu, že Pardubice remizovaly se Spartou v prohraném utkání, častuje mne výrazy z říše zvířat (a že jich má hodně ze svého oboru), dokonce se chystal nakopnout mě okovanou botou do části těla, kde záda přestávají mít slušný název. Jako bych za to mohl! Zavilí fanoušci jsou hrozná verbež (sparťani zvlásť).

10.1.2003:
Byl jsem navštívit Robocopa (už běhá jako čamrda) a její famílii. Namontoval jsem jim nový modem, ten starý jim odčoudila bouřka po geniálně chráněných linkách Telecomu. Po odsunu jsem ještě lehce popracoval a večer již tradiční sešlost u K. Obvyklé více či méně náročné rozhovory, pouze J.J. byl v jakési lehké depresi.

11.1.2003:
Myslivecký ples v D.K. Nestačil jsem se vytrhnout z pracovního procesu a slavnostně obléci, byl jsem tam za burana. Tombola zase nic (u mě už chronické), alespoň jsem slušně potancoval. Nevím, jestli je to obvyklé u myslivců, byl to ale docela slušný přehled OTP (okrasných tukových prstenců). Při odjezdu jsme chtěli pomoci asi dvoumetrovému chlapíkovi v Broukovi, začali jsme mu odledovávat auto. Asi ho to moc nenadchlo, vypadal naštvaně. S nataženými frňáky jsme odjeli.

12.1.2003:
Sledoval jsem debatu Klause s Burešem za zdárného moderování Bobo. Oba hovořili hodně obecně, jak se ostatně dá kandidátů na prezidenta čekat. A stejně mě moc zajímá, kdo na ten Hrad nakonec vpluje, nabídka není moc pestrá.

13.1.2003:
Představa o ovládání počítače je u jistých lidí roztodivná. Volala mi jedna známá, prý se mám na hodinu stavit, potřebuje jenom něco malého naučit. To něco malé byly Windows, Word a Excel. Nebyl jsem schopen jí vysvětlit, že za normálních okolností to trvá až 100 hodin. Ona prý je rychleji chápoucí. Číslo 5 stále žije.

14.1.2003:
Malá perlička o rychlosti větru: 20 m/s (72 km/h) způsobuje škody na majetku, při 30 m/s (108 km/h) už se nedá chodit a 44 m/s (158 km/h) může uchopit člověka a nést ho. Na našem území byl zaznamenán vítr o rychlosti 78 m/s (280 km/h). Foukej foukej větříčku, shoď mi jednu věžičku.

15.1.2003:
Tak se poslancům a senátorům první volba prezidenta nevyvedla. V prvním kole postoupil Klaus a Pepi (Petr Pithart), hlasovali všichni. V druhém kole zase nic, spoustě zákonodárců se hlasovat nechtělo, třetí kolo mělo stejný průběh. Do 30 dnů se má volba opakovat (vmísí se i Miloš Becherovka Zeman?), asi to dopadne stejně. Spějeme tedy pravděpodobně k přímé volbě prezidenta. Bude se vařit předvolební guláš a rozdávat matrjošky? Uvidíme.

16.1.2003:
Hrál jsem si u P.S. s ripováním DVD. Čekal jsem nějakou složitou věc, výsledek mě překvapil. Po chvilkovém ladění předvoleb vše bez problémů fungovalo. Když se práce podpoří výkonným počítačem, práce je radostná. Kdyby všechno fungovalo tak jednoduše.
Dostala se ke mě taková mluvnická perlička: Víte, jak se jmenuje nejznámější český horolezec, o kterém se zpívá i v naší národní hymně? Přece Boriš! A kde to je v hymně? Tady: "... voda hučí po lučinách, Boriš umí po skalinách, v sadě skví ....

17.1.2003:
Pozval nás s J.M. do S. věčně žíznivý D.K. Pohráli jsme mariáš, vesnickou hospodou se valila jedna fernetová vlna za druhou, neboť tam jakýsi domorodec slavil narozeniny. Naštěstí jsme se vlnám ubránili, stejně ale mariáš ztrácel s postupujícím časem na kvalitě (střídal se nám čtvrtý, ne všichni pochopili naše pravidla).

18.1.2003:
Vypravil jsem se do P. navštívit pobočku firmy S., bude se tam páchat nějaká síť. Při příchodu do prodejny jsem musel přetrpět smlouvání jakési důchodkyně, která nepochopila, že slevy se nekumulují. Možná hraná naivita ale slavila úspěch, prodavačka rezignovala a dala jí všechny možné slevy, jen aby se jí zbavila. Taky metoda.
Cestou z P. jsem se stavil u P.M. Dost mě lákalo strávit u něj zbytek víkendu, povinnosti zvítězili, odjel jsem domů. Po příjezdu čištění počítače u M.B., pusa jí jela celou hodinu, co jsem mlčky pracoval. Určitě měla pocit, že si se mnou dobře pokecala.

19.1.2003:
Sesbíral jsem děti všech možných příbuzných a známých a hurá do bazénu v H.B. Risknul jsem, že plavčík dělá svou práci dobře, jen tak jsem si plaval a povaloval se u bazénu. Zakončeno párkem v rohlíku a limčou. Ztráty nebyly, odevzdal jsem tolik potěru, kolik jsem převzal.

20.1.2003:
Nový lék na podporu sexuální apetence (to asi znamená chuti) bude v prodeji od března. Prý bude účinkovat až 36 hodin. Chudák ten, co si ho vezme večer, když druhý den má jít do práce. To bude na pracovištích harašení. Nadopovaní jedinci budou pronásledovat vše opačného pohlaví, včetně veverek a veverčáků. Proč lidstvo baští prášky a nedrží se zlatého pravidla "Když nemůžu, tak nemusím!"?

22.1.2003:
Nastoupila k nám pravidelná hloubková inspekce (bývalý ředitel ZŠ tomu říká "škodná"). Zatím přijel pouze vedoucí. Zajímavý vzhled - vlasy na ramena, i ČŠI se mění. Krouží po budově, sonduje, prý se seznamuje s prostředím. Ticho před hurikánem.

23.1.2003:
Našel jsem v jedné učebnici moudrou větu, která pravila, že žití či nežití ležícího člověka poznáme podle zarosení zrcátka, přiloženého k ústům potenciální mrtvoly. Nevím jak kdo, já u sebe běžně zrcátko nenosím. Vznesl jsem dotaz na zrcátko směrem ke studentům, jedna dívčina navrhla jako náhradu hodinky. Namítl jsem, že hodinky mají tělesnou teplotu a nic by se na nich nerosilo. Rosilo by se v případě, že by hodinky sundala a počkala, až vychladnou. V tu chvíli se strhla debata, zda vychladnou dříve hodinky, či onen ležící člověk.

25.1.2003:
Pod V.V.Špidličem se prý houpe křeslo, někteří socdemáci se ho asi pokusí sesadit. Já myslím, že se to nepovede. Špidlič je přesně ta persóna, která se chytí a nepustí. Špidlič teď zase trošku mlží a breptá něco o hledání společně přijatelného kandidáta na prezidenta. Nevím, kde ho ale vezmou. Jedinou šanci vidím v naklonování Špidliče, sám sobě snad bude přijatelný.

26.1.2003:
Dáša Veš.-Havlová chystá velkolepé rozloučení s manželovým prezidentováním. Slavnost bude trvat 3 hodiny a vystoupí 100 hostů. To mi vychází na 1,8 minuty na každého. Někteří asi budou vystupovat zároveň (třeba Kája Gottů s Helenkou Vondráčkovou). Konkrétně účast těchto dvou komunistických prominentů mi tam nějak nesedí. Jó, časy se mění.

27.1.2003:
Chybičku za 40 miliard si jako horkou kroketu přehazují statistický úřad a celní správa. Nikdo za nic nemůže. U nás typické. Že tato chyba hodně ovlivnila a ještě ovlivní ekonomiku (úrokové sazby, kurz koruny, návrh státního rozpočtu, ...) je jasné. A stejně nikdo nepůjde od válu. To by mě zajímalo, co by se muselo stát, aby důležitý člověk složil dobrovolně svou funkci.

28.1.2003:
Švédští vědci před časem zjistili, že hranolky podporují vznik rakoviny. Na to konto jsem přestal krmit rybičky touto poživatinou. A teď najednou ti samí vědci ohlásili, že se spletli. Jak to mám teď těm nebohým němým tvorům vysvětlit?

29.1.2003:
Na pozvání P.P. jsem k němu zajel instalovat internet. Chvíli jsem pracoval, pak žvanil, sežral několik tataráků s topinkou a upíjel něco sladkého z takových těch děsně mrňavých reklamních flaštiček (odhaduji objem na 0,01 l - polovina malého panáka). Za dvě hodiny jsem se spokojeně zvedl a odfrčel, zbyla po mně hromádka skleněných prázdných flaštiček.

31.1.2003:
Pololetní prázdniny. Mé původní plány (zvednout se před polednem z postele, zkontrolovat stav jídla v naší ledničce a poté zase zaujmout polohu ležmo) zhatila firma L. Už v půl šesté ráno jsem pracoval a skončil až hodně pozdě večer. Zkusil jsem pak večer hrát poker, jsa vycvičen pionýrskou organizací bohužel neumím lhát, brzo mě to přestalo bavil. Přesun ke kulečníku, stejný výsledek.